Flow-élmény és ami mögötte van

dd865b87e7e4e1522a50fe41186d77c2Ismered azt az érzést, amikor annyira belemerülsz egy tevékenységbe – legyen az bármi-, hogy teljesen kizárod a külvilágot, elragad egy „áramlat”, egy „sodrás”?

Ebben az ihletett állapotban nem csak csodás tapasztalatokat szerezhetsz, és új dolgokat alkothatsz, hanem megtalálhatod benne az öröm és a szabadság forrását. Azt a fajta örömöt, ami több annál, mint amikor reggel a kávénkat kortyolgatva, az ablakon kinézve látjuk, hogy előbújt a felhők mögül a nap,  az múlandó, illanó érzés.

Mi is az a FLOW?

Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi- díjas pszichológus, pedagógus, szakterülete a fejlődés- és neveléslélektan, valamint a kreativitás- és tehetségkutatás. Tőle származik a „flow” (azaz „áramlat”) gondolata, amely a boldogság egy lehetséges útját kínálja fel.

A flow olyan állapot, amikor a koncentrálás és a kontroll érzése nagyon magas, és úgy érzed, mintha egy energiabomba lennél, mintha a mindennapi problémák megszűnnének, a gondjaid háttérbe szorulnának. Az idő érzékelése is megváltozik, mert úgy érzed, mintha állna az óra. Bármilyen tevékenység kiválthatja ezt az érzést: sportolás, művészet gyakorlása, játék a gyerekekkel, vagy akár éppen a futószalag melletti munka.

preview16Ez azt jelenti, hogy a flow nem a tartalomtól függ, hanem a tevékenység minőségétől. A legfontosabb feladat, hogy legyen előttünk egy konkrét cél. A kihívás sem lehet túl magas, de túl alacsony sem. A tevékenység közben nem igazán tapasztalunk boldogságérzetet, ahhoz túl erősen koncentrálunk, de utólag létrejön az önmegerősítés, a kiteljesedés és az elégedettség érzése. Akiknek gyakran van flow-élménye, azoknak az életminősége is jobb.

Csíkszentmihályi úgy gondolja, hogy a boldogság nem olyasmi, ami csak úgy megtörténik az emberrel. Nem kapcsolódik a szerencsével, sem a véletlennel. A boldogság nem egyenlő az anyagi javakkal, és nem vásárolható meg pénzzel, nem szerezhető meg hatalommal. Nem külső eseményektől függ. Akik megtanulják, hogyan kell irányítás alatt tartani belső élményeiket, képesek arra, hogy életük minőségét meghatározzák. Mindannyian élünk át olyan pillanatokat, amikor azt érezzük, hogy mi irányítjuk a cselekedeteinket, saját sorsunkat. Ilyenkor átszellemülünk, gyönyörűséget érzünk, ami meghatározó lesz majd életünkben. Ezt az érzést hívjuk „tökéletes élmény”-nek.

db55891ff758c110583aaf7f6831a20aVan egy közkeletű tévhit a flow-élménnyel kapcsolatban: ez a két kifejezés, áramlat és tökéletes élmény, mintha azt sugallná, hogy ezek maguktól jövő érzések, amelyek az ölünkbe hullanak és nincs más dolgunk, mint élvezni őket. Ha meg nem jön magától, akkor esélyünk sincs ilyesmire. Ez óriási tévedés, a flow megtapasztalásához nagyfokú fegyelmezettségre, koncentrációra van szükség, és nagyon is van ráhatásunk arra, hogy minél több ilyen élményben legyen részünk. Paradox módon legtöbbször nagyon is tudatos döntések eredménye a sodró tökéletes élmény megtapasztalása, nem pedig a véletlenek összjátéka. Igenis el lehet dönteni: szeretnék több flow-t megélni az életemben!

Ahhoz, hogy mi magunk irányíthassuk a sorsunkat és élményeinket, meg kell tanulnunk, hogyan építsük be az örömöt a mindennapi életünkbe. Az örömöt, ami flow-érzést hoz magával.

fotojet-collage

Érdekes módon ez az érzés életkor-, nem-, tevékenység-, sőt még kultúrafüggetlen is – vagyis egy olyan univerzális élmény, amelyet mindenki hasonlóképpen ír le:

“Majdnem ugyanúgy érezte magát a távúszó a La Manche-Csatorna átúszása közben, mint ahogy a sakkozó egy mérkőzésen vagy egy hegymászó a meredek szikla megmászása közben. A vonósnégyest író zeneszerzőtől a bajnoki kosármeccset játszó gettóólakó tizenévesig mind ugyanazt a fontosabb részleteiben megegyező érzést élték át.”                                                                                      (Csíkszentmihályi Mihály: Flow)

Egy hegymászó ezt így fogalmazta meg: “Annyira belefeledkezel abba, amit csinálsz, hogy nem tudsz különbséget tenni önmagad és a tevékenység között.”

Ez egyfajta aktív meditáció, amikor az ember ösztönösen, tudat alatt cselekszik, valószínűleg ezért van ennyire erős stresszoldó és nyugtató hatása.

fotojet-collagel“A boldogság valójában olyan állapot, amelyre fel kell készülni, és mindnekinek magának kell ápolnia és óvnia. Azok az emberek akik megtanulják, hogyan kell irányításuk alatt tartani belső élményeiket, képesek arra, hogy életük minőségét meghatározzák.”   (Csíkszentmihályi Mihály: Flow)

Milyen tevékenységgel kezdjünk?

A nem mindennapi élményhez sok embernél nincs szükség „természetfeletti”, nagyszabású dolgokra. Szinte bármilyen tevékenység alkalmas arra, hogy számunkra flow-élménnyé váljon. Ami egyikőnknek unalmas, érdektelen, fárasztó vagy ijesztő elfoglaltságnak tűnik, az másoknak a lehető legjobb, ami történhet velük. Senki nem kényszerít minket arra, hogy sziklát másszunk, hosszútávot fussunk, agysebészek legyünk vagy megtanuljunk egy hangszeren játszani. Mindegyik flow-élményt jelenthet másoknak – de nem biztos, hogy épp nekünk.

e445d660ed1280c6d6c681af7641e16d

“Tipikusan ilyen érzéseket kiváltó tevékenység az éneklés, a táncolás a vallási szertartáson való részvétel, a sportolás, elmerülés egy könyv olvasásában vagy a meditáció gyakorlása. Ilyen érzések hatják át a szerelmes embert, amikor a szerelmével beszélget, a szobrászt a márvány faragása közben vagy a tudóst, amikor elmerül egy kísérletben. Ezeket az érzéseket nevezem flow-élményeknek, mivel a vizsgálat során sok megkérdezettől kaptuk azt a választ, hogy a legemlékezetesebb pillanatokban spontán cselekedtek, mintha egy áramlat ragadta volna őket magával.”

Aki szívesen hallana a témáról egy igazi szakértőtől, annak ajánlom a következő linken elérhető videót:  Csíkszentmihályi Mihály a Flow-ról

-Merj Élni-

Kezd el tudatosan megélni életed minden mozzanatát, figyeld meg saját érzelmeid különböző tevékenységek során. Mibe tudtál annyira belemerülni, hogy magával ragadott a sodrása? És ha megvan, akkor annyi időt szánj rá amennyit csak tudsz, vagy még annál is többet! 😀 Hidd el nem fogod megbánni, minden ráfordított energia többszörösen megtérül.

lotusz-logo

Forrás: 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s